Skip to content

Posts

Motoriserade IKEA-rullgardiner

Som vi har det möblerat idag är det riktigt jobbigt att hålla på att rulla upp och ner rullgardinerna hela tiden. Man får klättra upp i soffan och med vinglande ben och arslet i vädret hoppas på IKEAs Tupplur-gardiner vill rulla upp sig om de ska. Det fungerar ibland och ibland inte.
Av den anledningen, och att jag är lite lat började jag forska i hur jag kan göra det automatiskt. Helst med ett knapptryck på telefonen och då även enkelt för min sambo att hantera.

Jag köpte följande prylar från m.nu.
2st Paket för att styra rullgardin från IKEA via Tellstick
1st Flerkanalig fjärrkontroll till 433MHz Tubmotor

20160516_175722 20160516_175909 20160516_180912

Därefter följde jag den här guiden på m.nu.
Punkt 1 (Fysisk installation) stämde bra för min del. Sedan följde jag bara manualen som medföljde motorn och det fungerade perfekt med fjärrkontrollen jag köpte.

Jag fick kapa rullgardinerna med ca 2cm på varje sida.
Resultatet? Jodå. Riktigt trevligt nu när jag har lagt in det i Tellstick och kan styra det från telefonen.

Kvaliteten på videon blev sådär. Well well.

Göteborgs Bryggerimuseum

150 år gammal bryggeriutrustning. Ett föredrag om bryggerihistoria och ölkultur. Smakprov av 7 olika sorters öl. Det är vad vi ska få ta del av när vi gör ett besök på Göteborgs Bryggerimuseum.

Det som ligger till grund för Göteborgs Bryggerimuseum har varit gamla Pripps-anställda som har bevarat och tagit hand om den utrustningen som finns kvar. Allt drivs av gamla anställda genom föreningen Prippklubben. Mer information  finns på http://www.bryggerikultur.se/

Ett relativt nystartat bryggeri finns i Pripps gamla lokaler. Inte riktigt i samma skala som gamla Pripps såklart. Men ett småskaligt craftbryggeri vid namn Göteborgs Nya Bryggeri har letat sig in i det gamla Frölundalokalerna. Precis som Göteborgs Bryggerimuseum är det gamla Pripps-anställda som står bakom bryggeriet.

20160409_135747

En vacker vy av gamla flaskor.
20160409_135901

 

Mellan 1922 och 1955 fanns ett förbud mot försäljning av öl klass III, det så kallade starkölsförbudet. Det innebar att all öl över 3,6% fick inte säljas i Sverige.
Dock kunde apoteken skriva ut recept på starköl vid behov. Det var väldigt vanligt att folk fick ont runt Juletider när man skulle blanda mumma och ville få tag i porter.     

Utrustningen som användes för ölbryggning har utvecklats i samma takt som allt annat. På den första bilden ser vi en propageringsapparat för renodling av jäst från runt 1925. På andra bilden står en liten nätt vörtkylare.
20160409_141440     20160409_141943_HDR

Den här rostade man malt i. Elda och veva var det som gällde.
20160409_141648

Toppmodern flasktappning.
20160409_141457

Ölfilter från 20-talet.
20160409_141933_HDR

Om man hoppar fram några år och kikar på ett större bryggeri hade de en lite mer automatiserad flasktappning.
Det började med att flaskorna gick igenom ett sköljhjul med nederdelen fylld med någon form av rengöringsvätska. Därefter en invändig och utvändig rengöring av flaskorna för att sedan transporteras vidare till tappning.
20160409_142044
20160409_142053_HDR

20160409_142112_HDR

Här har vi en annan flasktappningsapparat från början på 1900-talet med kapacitet på 300 flaskor i timmen.
20160409_142146

Fotografiet till vänster visar en tappningshall från 1925 där man ser tappning, korkning, packning och etikettering.
Det till höger visar hur man fyllde flaskorna på 1870-talet.

20160409_142224   20160409_142212

Efter en rundtur var det dags för en provsmakning och ett föredrag om just öl, Prippklubben och Götebors Nya Bryggeri.
Provningen bestod av en veteöl (1664 Blanc), Pilsner (Göteborgs Nya Starkpilsner), Julöl (från Götebors Nya Bryggeri), Cream Ale (Kilkenny), Ale (Lilla London Göteborgs Ale), IPA (Go´ IPA från Göteborgs Nya Bryggeri) och slutligen en porter (Carnegie Porter).

20160409_153102

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Göteborgs Bryggerimuseum. En historieresa med ölprovning. Gött!

Första bryggningen

Då var det dags. Min första bryggning. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg kommer jag att använda mig av BIAB-metoden eftersom jag har ganska beränsat med plats.
Jag börjar med en American Pale Ale med Cascade-humle som ska vara ganska enkel att brygga. Jag har köpt ingredienser till att göra denna 4-5 gånger så att jag kan få in bryggprocessen och lära känna mina prylar lite.

12670260_10153835411817557_6878502072452697182_n

Okej, jag börjar med att värma upp 23L vatten till 67 grader. Men eftersom jag ska ha i 4,5 kilo malt som är rumstempererad kommer malten att sänka temperaturen några grader när jag häller i den. Därför värmer jag upp det till 70 grader på en gång. Man kan räkna ut vilken temperatur man ska ha, lättast är att använda en kalkylator som redan finns. Exempelvis http://www.jimsbeerkit.co.uk/calc.html

I med BIAB-påsen och sedan i med malten. Blev ganska exakt 67 grader när jag hade rört ner all malt.
För att hålla värmen köpte jag ett liggunderlag på Clasohlson och skar till med en kniv så det passade min gryta.
Jag behöver justera det lite till men det får bli till nästa bryggning.
Nu ska det hålla 67 grader i 60 minuter innan jag höjer till 76 grader och håller det där i 10 minuter.
IMG_20160220_120051 
IMG_20160220_134117
 IMG_20160220_134130

När det är gjort så är nästa steg att lyfta upp BIAB-båsen och sätta på ett galler ovanpå grytan så malten får rinna av sig lite.
Eftersom jag skulle ha 27,6 liter vatten så saknas 4 liter eftersom jag bara hade i 23 liter från början.
Jag ville inte chansa på att ha i allt på en gång och svämma över hela grytan när malten åka i. De 4 liter som ska i värmer jag upp till 76 grader och häller över malten när den håller på att rinna av.
För skojs skull ville jag mäta pre boil OG, hamnade på 1040.
IMG_20160220_150309 IMG_20160220_152302

Då är det dags att koka upp. Eftersom jag använder min vanliga spisplatta tar det väldigt lång tid att få det att koka. Men det gick efter en stund.
Humlegivorna sker på 60 min, 30 min, 15 min och 5 min enl detta receptet. Jag råkade ha i 30 minutersgivan på 45 minuter istället. Tror inte att det påverkar resultat jättemycket, Men det får vi se efter nästa bryggning.
IMG_20160220_153412 IMG_20160220_153953

När de kokat klart är det dags att kyla ner vörten till 20 grader så fort som möjligt. Det är här min hemmabyggda vörtkylare kommer in.
Från och med nu måste även  allt som kommer i kontakt med vörten vara rent och desinficerat. Jag använder Star San som jag har blandat i en vanlig blomspruta.
Som ni ser på bilderna nedan har liggunderlaget smält fast på grytan. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det inför nästa bryggning.
DSC03785 
DSC03784
 DSC03782
Kylaren ser ju ut att fungera bra. Kyla allt från 100 till 20 grader tog ca 17 minuter. När vörten är kall häller jag över den i jästunnan och strör över jästen och sätter på locket.
Jag mätte OG här och den hamnade på 1050. Jag använde jästen US-05 som jäser mellan 12-25 grader men den optimala temperaturen är mellan 15-22 grader.
Nu får det stå och jäsa i ett par veckor så hoppas vi på att det blir drickbart. 
IMG_20160220_163857
 IMG_20160221_094022
 IMG_20160221_094045

Efter bryggningen blev det en tur in till stan och käk på Bishops Arms där vi sedan fick reda på att Sahtipaja hade tap takeover på Brewers Beer Bar.
Ja det var ju inte någon tvivel på att vi skulle traska bort dit och se vad som erbjöds.
Vi hittade bland annat violmjöd, tranbärsmjöd och en Black IPA. Gött!
IMG_20160220_220316

Bygga en egen vörtkylare

Jag har väldigt länge funderat på att börja brygga öl men jag har aldrig riktigt tagit tag i det. Det ska det bli ändring på nu! Det är dags att komma igång med bryggningen på riktigt.
Jag har läst på en del om hur det fungerar och vilka metoder man kan använda sig av. För min del kommer det att bli BIAB (Brew In A Bag) eftersom jag har ganska begränsat med plats i lägenheten och det är ett bra sätt att lära sig att börja brygga öl.

Eftersom jag inte har tillgång till ett badkar för att kyla vörten i så kommer jag att bygga min egen vörtkylare. Detta gör jag innan jag har någon som helst annan väsentlig utrustning för att påbörja bryggning. Jaja, bara lugn. Det kommer det också.
Hur kan man bygga en vörtkylare då? Jag gjorde såhär:

Inköpslista
Kopparrör – 12x 1,0 5m – 87963
PVC-Slang – 12mm 5m – 15316
Slangnippel – Inv 1/2″ slang inv 12mm – 17254
Övergångskoppling – M22 x 1 inv. gänga – G1/2″ utv.gänga – 87221
Stödhylsor – 12 x 1,0 mm – 87421
Slangklämmor  – (Köpte givetvis fel storlek på Biltema så det fick bli en tur till Clas Ohlson också) 12-20mm – 30-9535

IMG_20160128_120500

Först skalade jag av plasthöljet från röret, gick bra med en Morakniv. Därefter kapade av en liten bit i ändarna av röret då det är tillplattat från början och tryckte sedan in en stödhylsa.
IMG_20160128_121756     IMG_20160128_122617

Nippeln och omkopplaren som behövs för att koppla på kylaren på kökskranen.
IMG_20160128_123242

Sedan var det bara att börja böja kopparröret. Snyggt? Tillräckligt.
Sedan monterade jag på PVC-slang med slangklämmorna.
IMG_20160215_115207    IMG_20160215_115625

Jag fick böja till röret lite till för att det skulle passa i min gryta. Men det blev inte så pjåkigt!
Ett tips är att hålla kopplingarna utanför grytan och lutande neråt så att evetuell kondens inte droppar ner i vörten.
IMG_20160215_115953

Rundtur och provning på Poppels Bryggeri

I lördags (23 januri) var jag och min sambo på en rundtur på Poppels Bryggeri i Mölnlycke, sista turen innan de flyttar till sina nya lokaler i Jonsered Fabriker.

Mycket intressant och givande besök måste jag säga. Ett besök på drygt två timmar med en riktigt trevlig provning efteråt.
När de berättade om sin resa förstod man verkligen hur mycket tid, energi och pengar de har lagt ner på verksamheten.

En liten kik på lagret:
IMG_20160123_165855
Ölen vi fick prova var Wit, Lager, Brown Ale, IPA, DIPA och till slut köpte vi deras Russian Imperial Stout.
Jag har visserligen smakat alla deras öl (av de åtta som finns på Systembolaget) tidigare. Men det är en helt annan känsla att sitta på bryggeriet och dricka deras öl.


IMG_20160123_170218

Det blir ett återbesök på deras nya bryggeri när det är klart. Det är ett som är säkert.

Söndagskväll och Brown Ale

Sitter och smuttar på en Brown Ale som är bryggd på Brännskärs vanliga Brown Ale. 20-årsjubileumsölen har de bryggt lite starkare och kryddat med vanilj och hasselnöt. Riktigt riktigt bra!

wpid-wp-1450627885413.jpg

Den går på närmre hundringen men den är värd det. Funderar på att köpa en och lägga undan för lagring ett par år.

Hur som helst, en riktigt bra Brown Ale. 4,5/5 kapsyler.

DNS-servrar i DHCPn

När du sätter upp dina DNS-servrar i din DHCP-server ska du alltid ange dina två interna DNSer.
Har du bara en intern DNS-server så anger du helt enkelt bara den. Inte någon extern DNS som din ISPs eller Googles DNS. De ska inte vara med, alls.
Jag ska förklara varför det är så.
Skulle din interna DNS gå ner, t.ex vid en omstart eller om klienten inte lyckas få kontakt med din primära DNS-server av någon annan anledning.
Då går den över till den sekundära och det går att surfa igen. Men alla interna records så som åtkomst till file shares och liknande kommer inte att fungera.

Ett vanligt missförstånd är att man tror att om den primära DNSen inte svarar så frågar den den sekundära.
Det stämmer så till vida att om den inte får något svar överhuvudtaget, dvs den primära är död. Först då går den över och använder den sekundära DNS-servern.
Men svaret “detta kan jag inte lösa upp” är också ett svar, då är den nöjd med det och den antar att det inte finns helt enkelt.

Sannolikheten att din ISPs DNS eller Googles DNS skulle gå ner är inte särskilt stor. Då kommer det inte att fungera förrän du startar om datorn eller förnyar DHCP-leaset, och det är ju inte tanken.

En grundregel är att ALLA DNS-servrar ska alltid ge samma svar vid ALLA tillfällen från ALLA frågor.

Microsoftbedragare med spoofat telefonnummer

Jag blev nyss uppringd av en person som hävdade att han ringde från Microsoft och att min dator var infekterad med skadlig kod.
Givetvis vill han hjälpa till att rensa bort det genom att koppla upp sig till min dator, jag förstår direkt att det är en bedragare som har kontaktat mig.

Problemet är att telefonnumret som användes +1 (213) 806 7300, faktiskt tillhör Microsoft, och bedragaren har spoofat telefonnumret.

ms

Att spoofa avsändare har varit möjligt i många år. Det är dock vanligast med e-postspoofing och SMS-spoofing där alltså avsändarna påstår sig vara någon annan än den egentligen är.
Men på senare tid har det då även blivit allt vanligare att spoofa telefonnummer.

Om du skulle bli uppringd av +1 (213) 806 7300 så är det alltså bedragare som är ute efter att lura dig och stjäla allt från kontokortsnummer till lösenord och koder som du skriver in på diverse hemsidor. Du kan välja att svara, som jag gjorde, och spela med ett tag. Då spenderar du deras tid till ingen nytta och de lyckas under tiden inte att lura någon annan.

Tänk på att ha ett uppdaterat antivirusprogram. Jag rekommenderar BitDefender som är gratis för hemanvändare. Glöm inte heller att ta regelbundna säkerhetskopior på viktig information. Jag rekommenderar Veeam Endpoint Backup och Syncovery för att komplettera.

Nybörjarposten

Allå!

Som tre gånger tidigare har jag skapat en blogg och tänkte prata om det jag tycker är mer eller mindre vettigt. Vi får väl se hur det går den här gången.

Nu på lördag kör vi en liten öl-festival i Eriksbergshallen. Gött va? Jepp.

image