Skip to content

Posts

Battlefield 1!

Ja! Battlefield 1 är släppt. Vad gör man då? Jo man spelar ju givetvis. Massivs.
Jag är  inte duktig på varken Battlefield eller klippa videos. Men här finns i alla fall en liten del av det jag pysslat med i Battlefield 1.

Ölbryggning version 2. Grainfather

Det var bara en tidsfråga. Grainfather inköpt och monterad. Vad är en Grainfather då? Jo det är ett av alla de bryggverk som finns på marknaden.
Deras reklamvideo finner man här https://www.youtube.com/watch?v=Y342LxunT6w
Monteringen gick ganska snabbt, jag hade lite problem med att få ner den nedre perforerade botten. Men lite vatten på kanterna så gled den ner fint.
Kontrollboxen består av en STC-200 vilket kanske inte är så imponerande. Men i slutet på året kommer den nya kontrollboxen där du kan programmera stegmäskning. Premiärbryggning blir det nog redan nu i helgen. Spännande!

img_20161028_171716

Smidigt att man kan stoppa ner ALLT i bryggverket för att förvara det. Ca 70cm högt när det inte används.

img_20161028_180414

Hösten är på gång, då gör vi glögg

Hösten är här och då är det dags att göra glögg. Det finns många olika sätt att göra glögg på, vissa häller bara kryddor i vin och spär ut med vodka. Det är inte speciellt kul tycker jag. Hur gör man egen glögg då? Jo jag gjorde såhär.

img_20161023_141538

Ingredienser:
10 liter svagdricka
4 apelsiner
5 kg strösocker
2 paket bakjäst
10 potatisar
1000 gram russin
1 bit ingefära
4 kanelstänger
2 påsar kardemummakärnor
2 påsar nejlikor

Skala och skiva potatisen.
img_20161023_144504
Tvätta apelsinerna och skiva dem.
img_20161023_144521

Häll ner all svagdricka och socker i en hink och rör om tills att allt socker har löst upp sig.

img_20161023_144432

Skala och dela ingefäran. Släng ner resten av ingredienserna och rör om ordentligt.

img_20161023_145354

När allt är blandat ska jästen i. Jag smulade sönder jästen i en liten skål och löste upp det i vatten. På så sätt blir det inga jästklumpar i drycken.
img_20161023_145905

Doftar helt fantastiskt. Nu behöver man röra om 1 gång om dagen första veckan. Veckan därpå ca varannan dag och kommande veckor 1-2 gånger i veckan.
Låt detta stå i ca 6 veckor. Smaka av efter hand och justera med mer socker om det behövs.

Alkoholhalten hamnar på ca 15%. Det går såklart att mäta om man har prylar till det (vilket jag har när jag brygger öl). Så vi får se vad det landar på och vad vi behöver justera till nästa års glögg.

Jag använder en av mina jästunnor till detta men det går lika bra att ta en vanlig hink och lägga en handduk över.

img_20161023_154044

När det ska tappas upp använder man med fördel en hävert och en sil för att inte få med massa rester.
Spara ett par flaskor till nästa år, den blir godare med tiden.

Göteborgs ölvandring

Jag har tänkt att boka Göteborgs ölvandring flera gånger men det har inte blivit av. Rätt vad det var så fyllde jag år och min kära sambo gav mig detta i present. En ca 1,5km lång vandring genom Göteborg med ölhistoria pubbesök och en liten skvätt öl.
Ölvandringen hålls av Simon från Njutningsfrämjandet, riktigt snyggt uppklädd får jag säga. Vi stannade vid en bro nära centralstationen där han berättade att man hade en maltkross. Bryggerierna fick helt enkelt betala per kilo malt de ville ha krossat och det var så man skötta bryggeriskatten på den tiden. Vikingarna som hörjade i Sverige på 1000-talet drack öl, om de bryggde själva eller importerade vet man inte riktigt. Men ungefär 100 år senare kom munkarna till Sverige tillsammans med kunskapen om hur man bryggde öl och sedan dess har det bryggts öl. Många av bryggerierna låg längs vattnet eftersom det var mest praktiskt så då större delen av innehållet i öl är just vatten. Men kvaliteten på vattnet på den tiden var så otroligt dålig så ölen kunde skilja sig så fruktansvärt mycket beroende på var man hade sitt bryggeri.
De som hade det ute i älven kunde ha riktig otur, blåste det mycket kom det in salt från havet och ölet blev således saltare. Inte så mycket att göra åt, bättre än att dricka det skitiga vattnet. Lite som idag :).
img_20160914_181155

Första pubstoppet är på 7ans ölhall. Det är det enda i Sverige där man får servera alkohol utan att servera mat. De säljer bara öl, inga andra dumheter. Vackert!

img_20160914_183609

Här får vi även kvällens första smakprov. Inte helt oväntat att det skulle bli en Carnegie porter.
img_20160914_184107_002

Därefter en promenad till en tjusig utsiktsplats och nästa smakprov.

img_20160914_191432

Den här gången blir det Electric Nurse DIPA. img_20160914_191712

Simon fick tillbaka tomflaskorna. De ska noga inspekteras så att inget är kvar.

img_20160914_191713_001

Det som är kvar tas väl om hand.

img_20160914_191713_008

Sedan begavs det sig till Domkyrkan och statyn av Peter Weiselgren. Skåningen och prosten som flyttade till Göteborg, förbarmade spriten till förmån för det goda ölets skull. Kan man ju förstå.

img_20160914_193739_001

Avslutningsvis traskade vi bort till Ölrepubliken där det bjöds på en Hip Hops Mango från Beerbliotek, riktigt trevlig öl måste jag säga. Vi passade på att käka där också. Har ni inte ätit på Ölrepubliken är det dags att ni gör det. Bra mat och bra ölutbud.

img_20160914_194741_001

Ny dator

Battlefield 1 är på gång och det är dags att göra sig av med den gamla datorn och bygga en ny.
Målet med bygget är att ett väldigt tyst prestandamonster. Tanken var från början att kunna köra 144hz. Men efter lite övervägande med mig själv kom jag fram till att den skärm jag vill ha inte existerar.
Efter några månaders forskning och läsande av recensioner blev det till slut följande hårdvara.

Moderkort – ASUS Z170 PRO GAMING
CPU – Intel Core i7 6700K 4.0 GHz 8MB med kylpasta och ESD-armband
CPU-kylning – be quiet! Pure Rock
Minne – 2st Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL13 Vengeance LPX Svart
PSU – EVGA Supernova G2 750W
SSD – Samsung 850-Series EVO 500GB
GPU – ASUS GeForce GTX 1070 8GB ROG STRIX DC3 OC
Chassi – Fractal Design Define S Svart

Detta tillsammans med en ny skärm – Dell 27″ UltraSharp UP2716D

img_20160831_180336

Det är inget att hålla på. Direkt till byggnation!

Anledningen till att jag valde just det här chassit är för att det är både ljuddämpat och stilrent. En annan positiv egenskap är att det inte har några 3,5″- eller 5,25″-platser. Eftersom man varken använder DVD-läsare eller 3,5″-diskar i sin stationära dator längre finns det ingen anledning att ha skrot som blockerar luftflödet. Sedan är det ju väldigt trevligt att 2,5″-platserna finns på baksidan av moderkortsplåten.
img_20160831_180925

Moderkort är en djungel, precis som allt annat när man ska köpa nya pryttlar. Men jag gick helt enkelt på recensioner och betyg överlag. Ett plus är att det finns en USB-C-kontakt.img_20160831_182922_01

CPUn monterad. Även om jag inte kommer att överklocka något så känns prisskillnaden mellan 6700 och 6700k obefintlig i det här fallet. Det rör sig om ett par hundralappar.
Installationen av CPUn var relativt enkel. Nu för tiden medföljer det ju massa plastverktyg som gör halva jobbet åt en.img_20160831_183538_01

Jag är alltid lika nervös när kylaren ska monteras. Men på med kylpasta och sedan kylaren. Sitter som berget.
img_20160831_185812Mycket tjusigt!

img_20160831_185826

På med 32GB minne. Minne är så billigt idag så det finns ingen anledning att snåla. Anledningen till att jag valde minnen på 2133MHz istället för högre klockfrekvens är helt enkelt för att jag föredrar stabiliteten före den lilla prestandaskillnad det ger.

img_20160831_190231

Moderkort och PSU monterat i chassit. PSUn, datordelen som förser din dator med ström. Snåla inte in på den. OK? Glömde ta en bild på 2,5″-disken på baksidan. Men tro mig, det blev skitsnyggt.img_20160831_193843

Grafikkort behöver man också. Varför valet föll på ASUS STRIX 1070 (OC) var helt enkelt för att det gav mig mest prestanda per krona. Eftersom det inte blir några 144hz så räcker det gott och väl med ett 1070.

img_20160831_195909

Sanningens ögonblick. Första gången man trycker på startknappen på en nybyggd dator räknar man inte med att datorn startar direkt. Ännu mindre att man får bild direkt.

img_20160904_145326

Va? Bild på en gång… Man tackar!img_20160831_200456

Titta så det lyser. En av anledningarna till att jag valde chassit utan fönster är just det. Allt ska ju lysa ny för tiden. img_20160904_145330

Jag är riktigt nöjd med kabeldragningen i chassit. Det medföljer ju bara 2st fläktar med chassit. Men som det ser ut nu räcker det gott och väl.img_20160831_201124

 

 

 

Köpa spel från G2A/Kinguin och liknande

G2A, Kinguin och liknande hemsidor säljer nycklar till spel i lite av en gråzon.
Nycklarna kommer inte direkt från förlagen utan säljs av tredjepart genom G2A med flera vilket i slutändan påverkar spelutvecklarna negativt.

Jag tänkte inte skriva speciellt mycket om detta utan jag länkar istället till en video av LevelCapGaming. Se den!

Copenhagen Beer Celebration (CBC) 2016

13002402_1002534606520432_1824499225150650587_o

13 och 14 maj blev mitt första besök på Copenhagen Beer Celebration (CBC) och jag måste säga att det har förändrat min syn på öl totalt.
Vi köpte rosa biljett vilket innebär att vi får gå på alla fyra passen och möjligheten att smaka på otroligt många riktigt bra öl.
Två bryggeriet som stack ut för mig var Cigar City och Jackie O’s, helt otroligt vilka bra öl de gör. Kika på Untappd för att se vad jag drack och gillade.
Kika på bilderna nedan för att se ölen som serverades.

cbc_green13147456_1019660181474541_3020443674417664280_o cbc_red13116465_1019660188141207_1271725913274048253_o cbc_yellow13173590_1019660218141204_2047492023235850532_o cbc_blue13198448_1019660184807874_6152381076820470151_o

Eftersom passen slutade kl 20 fick vi möjlighet att utforska Köpenhamns ölutbud lite mer. Ett besök på Warpigs var ju givet, men vad finns utöver det?
Vi letade upp Mikkeller Bar och fick njuta av god öl på uteserveringen innan vi tips om Taphouse som är precis som det låter, de har 61 olika hantverksöl på fat. Imponerande skulle jag säga. CBC, vi kommer tillbaka 2017.

Öl i flaska eller öl i burk?

Många associerar burköl med fulöl och flaska som något fint och lite exklusivt. Jag håller med om att flaska är trevligare att dricka ur och det ger en lite exklusivare känsla, det känns lyxigare på något sätt. Men utöver det är flaskan ingen höjdare. Burken är en mycket bättre behållare för ölen då den inte släpper in något ljus alls vilket är dåligt för ölen. Ölen håller därför sig längre på burk än vad den gör på flaska. Dessutom är en kapsyl på flaska aldrig 100% helt tät. Burken är också mycket lättare att stapla, transportera och återvinna. Dessutom väger den så mycket mindre än vad en flaska gör vilket gör det mycket bättre för miljön. Man kan se burken som ett litet minifat egentligen.

“Nej usch, öl på burk smakar metall”. Det gjorde den säkert förr när man använde burkar i stål och inte i aluminium. Men det är många år sedan. Att du känner en metallsmak idag är bara i ditt huvud. Ölburkar såväl som läskburkar är lackade med en tunn hinna av ett plastliknande material på insidan. OM den skulle gå sönder och ölen står ett tag, då kan det ta smak. Annars inte.

I flertalet blindtester har det visat sig att om man känner någon skillnad alls så smakar ölen på burk bättre än den på flaska. Jag tror att vi kommer få se mycket mer burköl på hyllorna framöver, framförallt från de lite större mikrobryggerierna.

GBG Beer Week kick-off

GBG Beer Week gick av stapeln den 15–23 April och bjöd på alla typer av events arrangerade av bryggerier, importörer, restauranger, pubar och föreningar. Vi började den här veckan med det första eventet, Kick-Off-Touren.

Det blev en bussresa till Dugges Ale- och Porterbryggeri, Vega Bryggeri, Beerbliotek och Stigbergets Bryggeri. Sista stoppet gjorde vi på Kino på Linnégatan där vi även fick premiärsmaka GBG Beer Weeks officiella öl från Stigbergets Bryggeri. Guide på bussen blev Fredrik Berggren, ölexpert och öldomare som bloggar på beersweden.se.

Första stoppet sker på Dugges där vi möts av Dugge själv, med öl. Till OSS!
20160415_162557

En guidad rundtur på bryggeriet visar oss allt från lagerfat och transportband.
20160415_163147  20160415_163717
Till tapplinor och tankar av olika storlekar.
20160415_165618  20160415_163727

Smakprov får vi, Dugge bjöd på både Tropic Thunder och deras Mörk Lager. Dessutom fick vi behålla det tjusiga glaset. Trevligt!
20160415_164924

En tjusig samling de har, snyggt uppställda i besöksrummet.
20160415_170129

Nästa bryggeristopp sker på Vega Bryggeri som även delar lokal med Mohawk Brewing.
Det är lite skillnad på Dugges Bryggeri och ett mindre bryggeri där vi fick trängas för att komma åt den goda ölen.
20160415_175504
Det är inte riktigt i samma storlek som Dugges får man väl säga. Manuell och tidskrävande flasktappning. Ölen blir garanterat bra ändå!
20160415_180135  20160415_180726
Även Vega har sina flaskor snyggt uppradade. Smakproven här blev en Best Coast IPA och en Gotenius Porter.
20160415_180634_HDR

Som sagt delar Vega lokal med Mohawk, då passade Stefan som grundade Mohawk 2010 på att bjuda oss på en Black Rocket Porter.
20160415_180316

Ölbussen tar oss sedan vidare till Beerbliotek som är ett av de jag har sett mest fram emot. Besöket skedde på deras gamla bryggeri som numer mest används för experimentbryggning. 
20160415_185711

Efter en liten rundtur på bryggeriet bjöds det på en Single Hop Mosaic och en Session IPA. Det var första gången jag smakade deras Single Hop Mosaic IPA och jag måste säga att den är en av mina favoritöl från Beerbliotek.
20160415_185957

Även Beerbliotek vill visa upp en del av sina öl, ettikettstyle.
20160415_191846

Iväg till nästa bryggeri, Stigbergets Bryggeri där vi träffar på både bryggmästare, pallvis med flasköl och helt nya tappkranar.
20160415_200750  20160415_201750  20160415_201748

Uppradat och fint står flaskorna och väntar. Dock blev det inte något smakprov här på bryggeriet utan det får vi på Kino när vi kommer dit.
20160415_201724
På Kino står den berömda ölbilen och väntar på oss, många är riktigt nyfikna på det nya officiella GBG Beer Week ölet.
20160415_203644

Innan vi smakar det får vi ett smakprov av deras American Pale Ale. Sedan kommer det, helt ny på fat och en kall och frisk GBG Beer Week 2016. Topp 50 på RateBeer. En riktigt bra öl!
20160415_203743

 

Tellstick och Android Wear

Gällande min tidigare post Motoriserade IKEA-rullgardiner var det ganska enkelt att styra dem via Tellstick. Det var bara att lägga till en ny enhet i Telldus Center, rikta fjärrkontrollen mot Tellsticken och lära in det. Simpelt!
Jag använder sedan appen Remotestick för att med hjälp av widgets styra lampor och rullgardiner via telefonen.

Eftersom jag äger en smartwatch, närmare bestämt en LG G Watch R med Android Wear så vill jag kunna använda även den för att styra mina Tellstick-prylar.

Jag installerade Tasker och konfigurerade det enl följande:
Task -> + -> ge din task ett namn (t.ex Rullgardin upp) -> Lägg till en “Action”. Välj Plugin -> Remotestick och sedan “Device”, i mitt fall fungerade #2 bra. Edit (pennan) välj din enhet och vad den ska utföra. Spara -> backa med pilen längst upp till vänster.

För att det ska fungera med klockan så måste man aktivera extern åtkomst i Tasker
Preferenses -> Misc -> Allow External Access och backa sedan med pilen längst upp till vänster.

Installerade WearTasker och konfigurerade enl följande:
Favorites -> + -> Välj ikonen som ser ut som en blixt och välj sedan din “task”.

Synkronisera sedan med klockan i WearTasker och du kan genom att dra från höger till vänster på klockan få fram menyn, välja “Tasker” och sedan “Rullgardin upp”.

watch