Skip to content

Unik e-postadress för varje tjänst med Anonaddy

Låter jobbigt? Det är jättejobbigt om man behöver hantera det manuellt. Men varför skulle man vilja ha en unik e-postadress på varje tjänst man använder, och varför kan jag inte bara använda subadressering (t.ex tjä[email protected]än.se)?
Först och främst måste subadressering ha stöd av din e-postleverantör. Men det är även väldigt lätt att gissa sig till den riktiga e-postadressen och nästan ännu enklare att skripta bort “tjänstA+” för att få fram den riktiga e-postadressen.

Fördelarna med att ha en unik e-postadress är många, bland annat att du skyddar din riktiga e-postadress från spam. Du ger ju bara ut tjä[email protected]än2.se och inte [email protected]än.se.
Skulle tjä[email protected]än2.se läckas ut eller börja få spam, då inaktiverar du bara det aliaset.
En annan fördel är att du kan se om någon sålt din data. Om du börjar få spam på tjä[email protected]än.se2 så vet du att de har hittat på något fuffens.
Beroende på hur man väljer att skapa sina alias är det väldigt svårt för utomstående att gissa sig till din identitet.

Att skapa ett alias manuellt varje gång man ska registrera sig någonstans är ju ohållbart. Då stötte jag på Anonaddy där man automatiskt kan skapa e-postalias (med deras eller din egen domän). Jag hoppade på deras betalvariant direkt (Lite-versionen) och köpte mig en helt ny domän. Jag har satt min vanliga privata e-postadress som mottagare i Anonaddy så att allt som kommer in på nya alias skickas automatiskt vidare till mig.
Men alla som redan har din gamla adress och skickar spam nu då? Jag vet! Jag håller på med en helt ny domän för det också. Som inte hela Internet kommer att känna till.

Så om jag nu registrerar mig på tjänstB och anger e-postadress tjä[email protected]än.se så skapas automatiskt det aliaset hos Anonaddy när det kommer ett mail dit och jag får mailet vidarebefordrat till min vanliga e-postadress då. Riktigt smidigt!

Hela processen var inte speciellt komplicerad att sätta upp. Det som däremot tog lite tid var krypteringen av mail som skickas till mig från Anonaddy.
Varför vill man ha krypterade mail då?
Jag föredrar om det endast är jag som kommer åt mina mail, ingen annan. Om du kör Gmail t.ex använder Google din e-post till diverse skojigheter. Även tredjepartsapplikationer och människor kan läsa din e-post enligt en artikel på BBC.

Kort sagt så behöver vi då en publik nyckel att skicka med mailet som kommer från Anonaddy till din maillåda och sedan en privat nyckel för att dekryptera mailet och läsa det.
Det finns lite olika sätt att göra det på men jag fastnade för Mailvelope som är ett tillägg för din webbläsare (jag kör Brave).

När du installerat tillägget och är igång klickar du på Generate, fyller i ditt namn, e-postadress och ett unikt lösenord som du sparar i din lösenordshanterare (jag använder LastPass) och klickar på Generate.


När din nyckel är skapad klickar du på den och väljer Export. Var noga med att du väljer din PUBLIKA nyckel. Den privata är din och ska inte delas med någon annan.
Så, kopiera din publika nyckel och ta bort raderna med “Version” och “Comment”.

Nyckeln ska sedan läggas in i Anonaddy under Recipients. Klicka på “Add public key” och du får ett mail med en länk för verifiering.

That’s it! Mailvelope-tillägget dekrypterar e-posten i din inkorg och varken Google, din ISP eller någon annan kan läsa dina mail. Se till att spara ner din privata och publika nyckel och lägg dem på ett säkert ställe.

Men, telefonen då? Jodå, det finns en lösning för det med.
E-postklienten FairEmail har stöd för OpenKeychain där din privata nyckel läggs in.
Importera din privata nyckel i OpenkeyChain och i FairEmail under Settings -> Encryption bockar du i “Automatically decrypt messages” (om du vill ha det såklart, men det blir ganska jobbigt att hantera annars).

Har jag missat något? Är något oklart? Hojta!

Published inBier

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *