Skip to content

Uppgradera till TMC2208 på Anycubic i3 Mega

Varför uppgradera?

De nya TMC2208 är SÅ mycket tystare än original (A4988).
Jag beställde mina från AliExpress [Länk] och utöver priset fick jag betala 76:- i tull och moms.


Så, vi börjar med att ta en bild på hur det ser ut innan vi börjar så vi har något att gå tillbaka till om vi gör något tokigt. Det högra inringade området är de stepper drivers vi ska byta ut. Det vänsta inringade området är kablarna vi behöver vända på. Man måste inte vända på kablarna utan man kan istället lägga in en annan firmware i skrivaren. Något av de två alternativen måste göras. Jag valde att vända på kablarna.

Vi börjar med att plocka bort de gamla drivarna. Dra rakt ut men försiktigt så man inte böjer pinnarna. De kan ju vara bra att ha kvar om en TMC2208 skulle vara trasig.

Efter det monterar vi på kylflänsarna på de nya drivarna och trycker de på plats. Se till att den blåa delen av drivern är riktad mot framsidan av chassit.


Nu ska vi vända på kablarna. Vi tar en i taget så vi inte förväxlar någon. Ryck ur kabeln och ta med hjälp av en tång försiktigt bort plastguiden. Man kan behöva dra lite i varje ände några gånger innan den släpper.
Antingen så monterar man dit den igen fast omvänt som jag gjort till höger nedan. Eller så låter man den vara av och bara kopplar in kabeln igen (omvänt också såklart).

Här har jag monterat de två nedersta. Bara att fortsätta med resten.

Alla kablarna är vända, den tomma slotten lät jag bli eftersom den inte används.

Det som återstår nu är att ställa in spänningen på drivarna. Innan vi går vidare så dubbelkollar vi att allt är på rätt plats och rätt kopplat. Det hade varit surt att bränna något…

Drivarna levereras inställda på ca 1,2 volt. Men 0,85 volt är det vanligaste så det tänkte jag också köra på. Vi ställer multimetern på DC (inte AC) och mäter på punkterna enligt bilden nedan. Justera spänningen gör vi med en skruvmejsel i hålet som är inringat. Det är väldigt känsligt så man behöver inte skruva mycket för att det ska ändras.

Det var det. Drivarna installerade och skrivaren är ordentligt mycket tystare. Som dag och natt!

Published inBier

4 Comments

 1. Mika Jurvanen Mika Jurvanen

  Hej, Stort tack för en bra guide! Tänkte ordna till min nya i3 Mega S. En fråga dock, som jag hoppas du kan svara på. När du ställer in spänningen och mäter med multimetern, har du då slagit på strömmen på printern, eller går det att mäta utan att slå på strömmen???

  Vill ju inte bränna något och är helt ny med 3D printer

  • Hej! Ber om ursäkt för sent svar. Men kul att du gillar guiden. Ja du måste ha spänning på skrivaren :).

 2. stephane stephane

  Hej!

  Stéphane från Frankrike,

  Jag har en Ancubic I3 MEGA S

  Är det exakt samma manipulation och samma inställning på TMC2208 1.2 FYSETC?

  tack för din återkomst

  • Hi, that’s the same drivers i have. So yeah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *