Skip to content

Första bryggningen

Då var det dags. Min första bryggning. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg kommer jag att använda mig av BIAB-metoden eftersom jag har ganska beränsat med plats.
Jag börjar med en American Pale Ale med Cascade-humle som ska vara ganska enkel att brygga. Jag har köpt ingredienser till att göra denna 4-5 gånger så att jag kan få in bryggprocessen och lära känna mina prylar lite.

12670260_10153835411817557_6878502072452697182_n

Okej, jag börjar med att värma upp 23L vatten till 67 grader. Men eftersom jag ska ha i 4,5 kilo malt som är rumstempererad kommer malten att sänka temperaturen några grader när jag häller i den. Därför värmer jag upp det till 70 grader på en gång. Man kan räkna ut vilken temperatur man ska ha, lättast är att använda en kalkylator som redan finns. Exempelvis http://www.jimsbeerkit.co.uk/calc.html

I med BIAB-påsen och sedan i med malten. Blev ganska exakt 67 grader när jag hade rört ner all malt.
För att hålla värmen köpte jag ett liggunderlag på Clasohlson och skar till med en kniv så det passade min gryta.
Jag behöver justera det lite till men det får bli till nästa bryggning.
Nu ska det hålla 67 grader i 60 minuter innan jag höjer till 76 grader och håller det där i 10 minuter.
IMG_20160220_120051 
IMG_20160220_134117
 IMG_20160220_134130

När det är gjort så är nästa steg att lyfta upp BIAB-båsen och sätta på ett galler ovanpå grytan så malten får rinna av sig lite.
Eftersom jag skulle ha 27,6 liter vatten så saknas 4 liter eftersom jag bara hade i 23 liter från början.
Jag ville inte chansa på att ha i allt på en gång och svämma över hela grytan när malten åka i. De 4 liter som ska i värmer jag upp till 76 grader och häller över malten när den håller på att rinna av.
För skojs skull ville jag mäta pre boil OG, hamnade på 1040.
IMG_20160220_150309 IMG_20160220_152302

Då är det dags att koka upp. Eftersom jag använder min vanliga spisplatta tar det väldigt lång tid att få det att koka. Men det gick efter en stund.
Humlegivorna sker på 60 min, 30 min, 15 min och 5 min enl detta receptet. Jag råkade ha i 30 minutersgivan på 45 minuter istället. Tror inte att det påverkar resultat jättemycket, Men det får vi se efter nästa bryggning.
IMG_20160220_153412 IMG_20160220_153953

När de kokat klart är det dags att kyla ner vörten till 20 grader så fort som möjligt. Det är här min hemmabyggda vörtkylare kommer in.
Från och med nu måste även  allt som kommer i kontakt med vörten vara rent och desinficerat. Jag använder Star San som jag har blandat i en vanlig blomspruta.
Som ni ser på bilderna nedan har liggunderlaget smält fast på grytan. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det inför nästa bryggning.
DSC03785 
DSC03784
 DSC03782
Kylaren ser ju ut att fungera bra. Kyla allt från 100 till 20 grader tog ca 17 minuter. När vörten är kall häller jag över den i jästunnan och strör över jästen och sätter på locket.
Jag mätte OG här och den hamnade på 1050. Jag använde jästen US-05 som jäser mellan 12-25 grader men den optimala temperaturen är mellan 15-22 grader.
Nu får det stå och jäsa i ett par veckor så hoppas vi på att det blir drickbart. 
IMG_20160220_163857
 IMG_20160221_094022
 IMG_20160221_094045

Efter bryggningen blev det en tur in till stan och käk på Bishops Arms där vi sedan fick reda på att Sahtipaja hade tap takeover på Brewers Beer Bar.
Ja det var ju inte någon tvivel på att vi skulle traska bort dit och se vad som erbjöds.
Vi hittade bland annat violmjöd, tranbärsmjöd och en Black IPA. Gött!
IMG_20160220_220316

Published inBierBryggning

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *